Hoppa till innehåll

Tae kwon do

TAEKWONDO
Taekwondo är ett över 2000-årigt självförsvarssystem som förädlats till en modern kampsport. Den har sin tradition i den tidiga Koreanska historian och förlorar sig i töcknet i över 2000-åriga fragmentariska dokument och tempelmålningar.

Namnet
Tae, Kwon och Do. Tae betyder fot. Kwon betyder hand. Do är det fysiska sättet att utöva något med maximal mental styrka. Med andra ord, det fysiska sättet att med maximal mental styrka använda foten och handen i kamp, självförsvar och till vardags.

Vem kan träna?
Alla, oavsett förutsättningar, ålder och kön. Taekwondo har visat sig vara mycket populär bland framför allt tjejer, men förutom det så finns det finns en nisch för alla. Kamp, självförsvar, mönster, motion, tävling! Bestäm själv utifrån dina egna krav.

Hur får man svart bälte?
Genom nitisk träning lär man sig Taekwondo. Övning ger färdighet, inte minst i Taekwondo. Färdigheten bedöms vid examinationer som i regel sker varje halvår i föreningarna. Följer man med i sin träning kan man erhålla ett svart bälte efter ca 4-5 år. I en del föreningar kan det gå snabbare.

Hur tävlar man?
Tävlingarna delas i två tävlingsformer. Kamp (Kyorugi) och mönster (Poomsae).

Kamp
Utföres med full kontakt mellan två motståndare/spelare på en tävlingsyta som är 12×12 meter. De två spelarna identifieras med hjälp av varsin färg, röd (Hong) eller blå (Chong), som återfinns på kampväst och ibland på hjälm. Spelarna bär skyddsutrustning på armar, ben, kropp och huvud. Både slag och sparkar är poänggivande men alla slag mot huvudet är förbjudna, tekniker under bältet är ej heller tillåten. Matcherna är uppdelade i 2-3 ronder a´ 2-3 minuter beroende på nivå, kön, ålder och tävlingens utformning. Spelarna tävlar i två grupper, avancerad och nybörjare.

Mönster
Ett mönster är en inövad blockering, slag och sparkserie som skall följa ett förutbestämt rörelseschema. Tävlingar genomförs individuellt eller i lag (synkron) på motsvarande yta som kamptävling. En jury utser via poängbedömning segraren som är den tävlande som i sitt utförande avvikit minst från det av arrangör eller juryn fastställda mönstret för tävlingen.

Information hämtat från Kampsport.se
Lennart Arvidsson – Lomma Taekwondo

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: